Bu üründen 188 adet satılmıştır.

Orta Asya'nın İslâm'a Açılan Kapısı: Kırgızistan // SAYI: 129 (Mayıs 2019)

Dergi: Yedikıta Fiyat: 5,00 TL

Kırgızistan… Tanrı Dağları’nın gölgesinde yaşayan cesur cigitlerin (yiğit), yağız atların, kartalların ülkesi. Daha da önemlisi, İslâm’ın Orta Asya’ya giriş kapısı.

Bu kapı ilk defa Hazret-i Osman radıyallahü anh zamanında çalınmış. Yüce bir davetle gelen onlarca, belki de yüzlerce sahabi ve tabiîn, o kapıyı aralatabilmek için feda-yı can etmişler. Âdeta kanlarıyla suladıkları bozkırlarda İslâm hayat bulmuş; neşv ü nemâ bulmuş. O günlerden bugüne, atlatılan ciddi badirelere rağmen hâlâ da yaşıyor, yaşatıyor.

751 yılının meşhur savaşı Talas’ta Çinlilere karşı kazanılan zafer, bölgenin ilk Müslüman Türk devleti olan Karahanlıların tarih sahnesine çıkacağı zemini hazırlamıştı. Osmanlılardan sonra en uzun ömürlü Müslüman Türk devleti olarak bilinen Karahanlılar, bugünkü Kırgızistan topraklarında kuruldu ve Orta Asya’da İslâm’ın en büyük hizmetkârı oldu. Bu devirde yetişen âlimler, yazılan kitaplar ve kurulan müesseseler, İpek Yolu vasıtasıyla Mâverâünnehir’den Anadolu’ya kadar olan coğrafyayı hem doğrudan hem dolaylı olarak etkiledi.

Kırgız diyarının Balasagun’dan Özkent’e, Celalabad’dan Oş’a her bir şehri tarihî, dinî ve tasavvufî kimliğe sahip. Orada yaşamış İmam Serahsîlerin, Selahaddin Sakıbların (k.s.) asırlar boyu elden ele, gönülden gönüle taşıdıkları mirastan, çok uzak coğrafyalardaki Müslümanlar bile hâlâ istifade ediyor.

Safed Bulan’da Ashab-ı Kiram’ın ve onlara yaptığı “yüz ağartıcı” hizmetiyle meşhur zenci bir hanımın; hapiste yazdırılanMebsut gibi meşhur bir kitabın ve adına Ürkün denmiş istiklal mücadelesinin hikâyesi, bu sayımızda sizlerle.

Keyifli okumalar dileriz.

Vaktin çok hızlı geçtiği şu zamanda, hem Ramazan-ı Şerif’inizi hem de Kadir Gecenizi şimdiden tebrik ederiz.