Bu üründen 224 adet satılmıştır.

Kültür Kodlarına İşlenen Değirmen // SAYI: 132 (Şubat 2021)

Dergi: İnsan ve Hayat Fiyat: 5,00 TL

Süreç

Değirmenlerin tarihi, dünyanın tarihine çok benzer. Şairlerin, değirmeni sürekli dünyaya benzetmelerinin sebebi, burada saklıdır.

Değirmen, içindeki buğdayı, arpayı, mısırı öğütür; dünya da içindeki insanı, bitkiyi, hayvanı... Değirmencilikte bazı icatlar yapılır ve yeni icatlar, öncekileri tarihin sayfaları arasına gönderir. Dünya tarihi de böyledir, çağlar açan icatlar ve olaylar, arkasında hep kapattığı çağların üzerine kurulur.

“Kültür Kodlarına İşlenen Değirmen” dosyası, Anadolu’nun el değirmeninden, İstanbul’un at değirmenine kadar yakın geçmişimize doğru, güzel bir yolculuğa çıkarıyor. Bu yolculukta, bazı okurlar el değirmenini saatlerce çeviren kollardaki sızıyı hissedecek. Bazı okurlarsa, değirmenden dönerken merkebe yüklenen emek ve alın terinin ne kadar pahalı olduğunu hatırlayacak. Genç okurlar ise değirmenin taşını döndürenlerin, geride bıraktıkları izleri, edebiyatla yoğrulmuş olarak okurken, uzaklara gitmenin kolay fakat geçmişte kalmanın zor olduğunu görecekler.

Yine yer yer, yaşlanan bir insanın arkasından yapılan konuşmalar zihinlere gelecek. Saçlarını değirmende ağartmamış; ununu elemiş, eleğini asmış ve kandilinin yağı tükenmiş kişilerin yüz hatları belirecek, okurken.

Değirmen konusunun her detayında, ibretlik sözler var. Bu sözler insanın kanına ve canına işleyen hayat sürecinin kendisidir.

Dosya konusunu okuduktan hemen sonra, editörün tavsiyesi olarak “Görgülü Karga” bölümündeki “Memleket Havası” hikayesini okuyabilirsiniz. Kurgu da olsa bu hikaye, geriye bıraktığımız memleketlerimizin, viraneye dönmüş gerçekliğini apaçık bir şekilde hissetmemize yardımcı oluyor.

Bu ayki sayıda, bunlardan başka birbirinden ilginç yazılar da var. “Siberden Konteynıra DNA Çöpçüleri” ve “Bedavanın Bedeli” başlıklı yazılar, ilginç oldukları kadar önemli gerçekleri hatırlatıyorlar.

“Salgında Çocukların Ruh Sağlığı” başlıklı yazı ise bugünler için oldukça önemli bir konuyu ele alıyor.

SÜZGEÇ bölümünde “Dünyaya Düşenlerin Akıbeti, Gök Taşları” konusu var. “Uzaydan Neler Gelir?” sorusu, bugünün insanlarının zihnini meşgul ettiği gibi geçmişte yaşayan insanların zihnini de meşgul etmiş.

“Alışmak mı Zordur Kabullenmek mi?” başlığı ile Genç Hayat eki, yine dolu dolu hazırlandı.

Kültür kodlarına işlenmiş, unutulmaya yüz tutmuş değerleri hatırlatan, yeni sayılarda buluşmak dileği ile…

Regâib Kandili’nizi tebrik ederiz.