Bu üründen 132 adet satılmıştır.

Çocukların Şekerle İmtihanı // SAYI: 162 (Ağustos 2023)

Dergi: İnsan ve Hayat Fiyat: 15,00 TL

Şeker

Tarih boyunca şekerle olan ünsiyetimiz, çok enteresan olmuştur. Tanıştığımız ilk günden itibaren, ona muhabbet duymuş ancak ondan çokça zarar da görmüşüzdür. Zararlı olduğunu bile bile, lezzetinden çokça tadanlar, tattıkça batanlar, battıkça daha çok tatma hissi duyanlar hep olmuştur.

İlk zamanlarda hekimler, “Çok şeker yerseniz, mideniz sarkar.” uyarısında bulunmuşlar. Akabinde insanlık tarihi boyunca yüzyıllarca, erken yaşlarda diş çürümeleriyle uğraşılmış. Dişlerde dökülmeler, yenileri yapılamadığı için ağızdaki dişlerin neredeyse yarısı yok olmuş. Tabii o devirler, şeker az bulunuyor, dişlerin yarısı dökülmüş, diğer yarısı da siyah hali ile gülerken, “Var da yedik, bu hale geldik,” denilmiş.

Şekeri bulduğu ölçüden tüketenler, kendini frenlemeyenler, göbek çevresi yağlanma ve diş hastalıklarından şikayetlenirken, yıllar hızla geçip gitmiş. Sonra “diyabet” çıkmış, akabinde “obezite”, “kalp hastalıkları”, “karaciğer rahatsızlıklar” gibi hastalıklar bunu takip etmiş. Burada da kalmamış problem, nasıl olduysa iş, çocuklara kadar ulaşmış.

“Çocukların Şekerle İmtihanı” başlıklı dosya çalışmasını okurken, kendimizi ve geleceğimizi birlikte düşünmekte fayda var. Yetişkin birinin şeker hastası olup canı çektiği halde şeker yememesi, elbette önemli bir konudur. Ancak daha da önemlisi, çocuk yaşta birinin, arkadaşlarının koşup oynadığı, heyecanla dünyayı anlamaya çıktığı bir zamanda, onun bunları izlemek zorunda kalmasıdır.

İhtiyaç kadarını tüketip sonrasında, iradeye hâkim olamama konusu, hayatın her safhasında önemlidir.

Bu ay SÜZGEÇ bölümünde, “Yanlış Bilinen Zıtlıklar” konusu yer alıyor. Zıtlıkları okurken, hayatı ve olayları yeniden sorgulayacağınız, kendi çerçevesinde orijinal bir yazı.

Yine bu ayki derginizde, “Zaferin Sırrı İrade”,“1 İstişare 11 Yol Ayrımı”, “Verimi Artırmada Hawthorne Etkisi”, “Çocuklarımız İçin Etkili Bir Aktivite Origami” ve “Havadan İstanbul” yazıları yer aldı.

Bunlardan başka “Faydasız Daha Çok Bilgi, Daha Doğru Karar mı Demek” başlıklı bir yazı daha var. Biz de dergi olarak, farklı konularda özenle hazırlanmış bilgileri, önünüze seriyoruz.

Maksadımız, az ve nitelikli bilgilerle, doğru olana daha hızlı ulaşmak ve ulaştırmak. Elbette, yayınlardan başka, fazla bilgiye ihtiyaç duyanlar da oluyor, farklı konulardaki bilgi ihtiyaçları göz önüne alındığında, ipin ucunu kaçırmamak için dikkatle okunması gereken bir yazı oldu.

“- Makyaj ne işe yarar?

- Göz boyamaya...” başlığı ile Genç Hayat eki, özenle hazırlanmış ve dolu dolu bir sayıyla, yine sizlerle.

Değerli yazıları, değerli okurlarına ulaştıran yeni sayılarda buluşmak dileği ile…