Bu üründen 89 adet satılmıştır.

Ailenin Sezaryenle İmtihanı // SAYI: 76 (Haziran 2016)

Dergi: İnsan ve Hayat Fiyat: 5,00 TL

Bedenen zihnen, madden ve manen sağlıklı toplumlar, sağlıklı ailelerden meydana gelir. Sağlıklı ailenin merkezinde de çocuklar vardır. Çocuk doğumlarındaki bazı çıkmazlar, geleceğimizi olumsuz yönde etkileyeceğe benziyor. Türkiye’nin sezaryen doğumda dünya birincisi olması hem ailelerin hem de sağlık dünyamızın üzerinde durması gereken bir durum. Küçük bir çocuk, bahçede gezerken kozasından çıkmaya çabalayan bir kelebek görür. Kozanın lifleri arasından sıyrılmaya çabalayan kelebeğin imdadına koşmak ister ve dikkatlice kozanın liflerini sıyırır, kelebeğin kolayca kozadan çıkmasını sağlar. Ne var ki kelebek, biraz çırpınır ve bir daha asla uçamaz. Zira kelebeğin kanatları ancak kozadan çıkma çabalarıyla güçlenir, kasları gelişir ve uçuşa hazırlanır...

Kolay doğum veya ‘prenses doğum’ denilen sezaryen doğumu kozadan çıkmaya çalışan kelebeğin hikâyesini hatırlatıyor. Normal doğum insan fizyolojisine uygun olandır. Sezaryenin ise, anne ve bebeği tehlikeye atmamak için üretilen bir çözüm, ameliyat olduğu söyleniyor. Normal doğum sonrasında anne istediği kadar çocuk doğurabilecekken, sezaryenle sayı sınırlanmaktadır. Sezaryenin anne ve çocuğun hayatına menfi tesirleri ise apayrı bir bahis. Ne var ki, ülkemizde biraz annenin endişelenmesi, biraz da doktorların kolayına gelmesi sebebiyle sezaryen tercihi oldukça arttı. Öyle ki, dünya genelinde sezaryen doğum ortalaması % 15; iken ülkemizde % 50;’yi aşmış durumda. Uzmanlar, ailelerin doğru bir hastane, doğru bir doktor ve rehber seçmelerini ve etrafta her söylenilene inanmamalarını tavsiye ediyor. Ömer Demir ve Kemal Aydın’ın birçok doktor ve aileyle görüşerek kaleme aldığı bu dosyamızla ailelerin, tıp camiasının ve bu konuda söz sahibi mercilerin sezaryen konusuna dikkatlerini çekmek istiyoruz.

Bu ay yine birbirinden orijinal konuları sayfalarımıza taşıdık. Birinci Dünya Savaşı esnasında Mehmet Çavuş’un beşikteyken bırakıp gittiği oğlu Hasan Çavuş ile cephede karşılaşmasını Arif Tunç; kulaktan kulağa iletişimi Adem Serdaroğlu; çocuklarımıza isim vermedeki incelikleri Cemile Özdemir; Doğu’nun zenginliği baharatları Berker Çiftçi; medeniyetimizin mührü çeşmeleri Hicabi Yıldız, İnsan ve Hayat okurları için kaleme aldı.

Mübarek Ramazan-ı Şerifinizin sıhhat, afiyet ve huzur içinde geçmesini temenni ederiz.

İnsan ve hayata değer katmak, gelecek ay buluşmak dileğiyle...