Bu üründen 164 adet satılmıştır.

İstanbul Fatihinin İzmir'deki Mührü // SAYI: 110 (Ekim 2017)

Dergi: Yedikıta Fiyat: 5,00 TL

Tarih boyunca Anadolu’nun en önemli ihracat kapılarından olan İzmir, daha Malazgirt’ten önce Müslüman Türk akıncılarıyla tanıştı. İlk Müslüman Türk denizcisi Çaka Bey, İzmir’e hâkim oldu. Umur Bey, ilk gazasını bu şehre yaptı. Osmanlılardan İzmir’i ilk defa fetheden Yıldırım Bayezid’di. Ancak bu tarihlere kadar İzmir’in sahil kesimi, hep Hıristiyan idaresinde kaldı. Ta ki Emir Timur’un 1402’deki fethine kadar. Yine; beylikler, Rodos şövalyeleri derken şehri 1424’te Sultan İkinci Murad kesin olarak fethetti.

Fatih Sultan Mehmed devrinde, 1472’de Venedikliler tarafından yağmalanan İzmir’in liman kalesi yeniden inşa ettirildi. Bu, İstanbul fatihinin İzmir’deki mührü mesabesinde bir hadise oldu. Ancak, 19.asrın sonlarına doğru kale, tarihteki yerini alıp kitabesi bir kenara bırakılmıştı. İşte bu kitabe, 2017’de yeniden keşfedildi ve dergimizin kapağında yerini aldı. Keşfin hikâyesini ve kitabenin detaylarını Dr. Mehmet Tütüncü kaleme aldı.

Viyana sokaklarında bir Osmanlı Çerkes Dayı’yı, Veysel Sekmen; ta Hazret-i Ömer (r.a.) devrinden beri Haremeyn-i Şerifeyn’de düzenli bir şekilde kullanılan “cennet kokusu” ûd’u, Fatih Karaboğa; Balkanların gönül fatihlerinden Peçuylu İdris Baba’yı, Mehmet Emin Yılmaz; asırların tecrübesini taşıyan Anadolu’yu yönetmiş şehirleri, Melih Uslu yazdılar. Geçmişe, fotoğraf makineleri üzerinden dokunan bir el, Bahadır Taşkın bu ay misafirimiz oldu. Kitap Tenkit bölümünde ise Diyar-ı Rum neresi ve Rumiler kimler sorusuna cevap arayan
“Kendine Ait Bir Roma” kitabı masaya yatırıldı.

Keyifli okumalar temennimizle, gelecek sayımızda görüşmek üzere…